Tuesday, July 17, 2012

Lefkada, Grecia,  Insula viselor albastre
Locul in care relaxarea este garantata , locul din care pleci plin de energie !

 Este o insula plina de magie, oferind toate atuurile unui concediu perfect. Partea de nord este complet diferita de cea sudica, relieful se schimba la fiecare pas si plajele sunt pur si simplu captivante. Lefkada este una din cele mai frumoase, desi putin cunoscute insule ale Greciei. Desi insula abunda de vile, hoteluri, pensiuni si case de vacanta, aceasta este mai putin celebra pe plan international, desi frumusetea ei este incontestabila.

Insula Lefkada, Lefkas sau Leuca, face parte din Insulele Ionice, fiind singura insula a Greciei legata de continent printr-un pod plutitor, pe care se poate circula cu automobilul. Lefkada este a patra insula ca marime din Marea Ionica.

Principalul oras - Lefkada, este situat in nordul insulei in jurul unui port natural si este centrul administrativ, economic si cultural al insulei Lefkada.







La Muzeul gramofoanelor puteti vedea o diversitate de obiecte din viata de zi cu zi a insularilor - bijuterii, instrumente muzicale traditionale, monede, fotografii, etc.
 Insula Lefkada este cautata in special pentru plajele sale superbe, caracterizate de apa perfect limpede a marii.



Multe dintre aceste plaje au conditii ideale pentru windsurfing si kitesurfing, datorita vanturilor termale din timpul dupa-amiezii. Cele mai faimoase plaje pentru practicarea sporturilor de apa in insula Lefkada sunt Vassiliki si Frini-Agios Ioannis.
Este caracterizata de teren muntos si peisaje verzi, motiv pentru care difera de celelalte insule grecesti. Este situata deasupra insulelor Ithaca si Kefalonia.
 Lefkada reprezinta un centru cultural din cadrul insulelor Ionice, cu numeroase situri istorice, monumente si case traditionale. Pe insula se afla numeroase sate traditionale cum ar fi statiunea cosmopolita de pe coasta –Agios Nikitas, sate muntoase traditionale – Spanochori, Athani si Vafkeri, orasul modern si popular Nydri. 



Cascada Dimossari se afla la marginea orasului Nydri si se varsa intr-o prapastie cu stanci de culoare alba. 

 Cea mai populara plaja din Lefkada este de departe Porto Katsiki.
 Este situata in partea de sud-vest a insulei si este renumita pentru apele azurii si pantele abrupte. Plaja Porto Katsiki este declarata deseori cea mai buna plaja din Grecia. Vizitatotii prefera si plajele lungi si nisipoase din Kathisma si Pefkoulia de pe coasta de vest si plaja cosmopolita din Nidri de pe coasta de est.


Lefkas (sau Lefkada), ca si celelalte insule ionice, datorita climatului, au o productie agricola de o calitate excelenta, cum ar fi : ulei masline, citrice, miere (preparata cu cimbru), struguri si vin.



In Lefkas gasiti cel mai bun vin din Grecia, produs de Bertzami. In afara de vin, mai puteti incerca si cateva lichioruri aromatice, cum ar fi : rosoli, mint si rose, precum si bautura preparata din migdale, denumita soymada.

Bucataria locala nu este diferita de cea clasica mediteraneeana, dar are anumite elemente specifice inspirate din bucataria venetiana. Este valabil pentru toate insulele ionice, deoarece s-a aflat pentru multi ani sub dominatie venetiana.
Poti incerca o varietate minunata de preparate marine si din carne, precum si dulciuri apetisante :
• Sosuri picante si salamuri.
• Savoro: peste gatit cu usturoi, ceapa si rozmarin.
• Aliada, mancare de peste, cu peste proaspat.
                                             • Snacksuri dulci : nuga (madolato) si nuga cu miere (pasteli).
                                             • Traditionala ladopita: placinta preparata cu ulei de masline.
Desigur, poti gusta cateva delicatese traditionale grecesti, aperitive, cum ar fi : tzatziki ( iaurt, castraveti si usturoi), moysakas (musaca), shrimp salad (salata de creveti), squids (sepie), stifado, souvlaki (carne de pui cu cartofi prajiti si salata gyros.
 In Lefkada, aveti multe posibilitati pentru a servi masa si puteti gasi ouzeri, mezedopolia, taverne, taverne pescaresti, restaurante.


Lefkada, tips and tricks
Kitesurfing
Vânturile din Lefkada sunt perfecte pentru kitesurfing. In Lefkada se organizează concursuri de kitesurfing în Vassiliki şi de la plaja Agios Ioannis. Acest sport fantastic şi relativ nou este o combinaţie de windsurfing, schi nautic, waveboard şi paraglyding. Datorita vântului puternic surferii pot ajunge la viteze de la 30 pana la 40 de mile pe oră.
 Lefkada este una din cele aproximativ 16 de locuri in Grecia, unde puteţi merge pentru kitesurfing.  Milos Beach Club în Agios Ioannis găzduieşte în fiecare an, cel mai mare eveniment kitesurfing.
Puteţi vedea surferi mai experimentati efectuand salturi mari şi manevre spectacloase si impresionante. 
 Dacă doriţi să încercaţi kitesurfing, puteţi merge pe plaja Milos pentru lecţii. Este nevoie de aproximativ 2 - 3 ore de exercitii pentru a începe să va bucurati de acest sport.

Windsurfing
Lefkada este, de asemenea, renumita pentru condiţiile meteorologice perfecte pentru windsurfing şi cunoscuta sub numele de Mecca pentru windsurferi. 
Vassiliki, în briza blanda a  dimineţii permite începătorilor să înveţe windsurfing şi în după-amiaza surferii mai experimentati se pot bucura de vânturile termale, puternice, provenite din munti.

Călărie
Şcolile de echitaţie pot fi găsite în Vassiliki şi în plantaţia de măslini a oraşului Lefkada.
Excursii sau plimbari de cca.3-4 ore sunt organizate în Apolpaina şi Vassiliki.
Fie că sunteţi calare pe câmpurile din Vassiliki sau pe plaja din apropierea oraşului Lefkada, aceasta va fi o experienta de echitaţie pe care nu o veti uita.

Caiac si canoe
Pentru o experienţă unică de caiac pe mare, puteţi rezerva din timp  o excursie de 6 ore. Descoperiţi plaje superbe, peşteri ascunse şi veţi avea posibilitatea de a vedea grupuri de delfini. Aceste excursii sunt disponibile din mai pana în octombrie, intre orele 9.00 - 15.00, în fiecare sâmbătă.

Scufundări în Lefkas
Nautilus Diving Club este situat în Vassiliki şi există din anul 2002. Acesta oferă cursuri de scufundari pentru incepatori, dar si pentru scafandri mai avansati.  Acestea sunt disponibile de la 15 aprilie până în 10 octombrie, 10.00 - 18.30 de zi cu zi.  Pentru preturi puteti vizita site-ul lor.

Aqualand
Parcul acvatic de langa satul Agios Ioannis este o atractie pentru intreaga familie si are suprafata de 75.000 metri patrati. Atractiile si calatoriile sunt diverse si atractive: Multislide, Black Hole, Crazy River, Lazy River, Free Fall, Kamikazes, Deep Blue Kayak, Family Rafting si multe altele.
Alte dotari includ sezlonguri, umbrele, vestiare, baruri, chioscuri cu fast-food, un restaurant, un magazin cu suveniruri, un studio foto si o zona de picnic, plus un castel gonflabil pentru copii, un teren de joaca, o camera cu jocuri video, un teren de tenis, biliard si un mini teren de fotbal. 
Sa prindeti fiecare rasarit, sa nu ratati niciun apus, sa va distrati si sa profitati de orice ocazie!
Sa faceti poze, sa va simtiti bine si sa ramaneti cu amintiri placute!

                                                                                                     Va insotim cu drag,

Monday, July 16, 2012




               Marmaris este probabil cel mai mare port pentru yachturi din Turcia, precum si o superba statiune la malul marii, contopind peisajul unui port de lux, cu o bogata fauna naturala, oameni prietenosi, produse alimentare proaspete şi vinuri locale delicioase, care ar putea concura cu uşurinţă cu multe podgorii din tari europene.

Vara este lungă şi vremea bună este practic garantată din luna mai pana aproape de sfârşitul lunii octombrie.

Marmaris, intre legenda si istorie

Povestea spune ca numele Marmaris vine de la "Mimari as", care in turca inseamna "spanzurati arhitectul". Aglomerarile inalte de cladiri, cu apartamente de vacanta stau drept dovada ca aceasta poveste are un sambure de adevar.

Denumirea antica a orasului Marmaris era Physkos, in acele timpuri facand parte din Imperiul Carian, apoi a fost asaltat de lidieni, in secolul VI i.e.n. In perioada elena orasul era condus de seleucizi, apoi a fost controlat de romani, bizantini si, in secolul XIII, de catre Menteşeoğulları. Sultanul otoman Suleiman Magnificul a cucerit orasul in 1522, de aici conducandu-si campania de cucerire a insulei Rodos. In timpul in care a facut parte din imperiul otoman, orasul a fost numit Mimaras, apoi Mermeris si in cele din urma Marmaris.

Intre anii 1919 si 1921, Marmaris a fost controlat de italieni, apoi a devenit parte a Republicii Turce. Pana in anii 1980, Marmaris a fost patria pescarilor si a scafandrilor ce cautau bureti de mare, apoi a inceput transformarea in statiune turistica.
Situri arheologice si orase antice

Physkos

Inca se pot vedea ruinele de la Physkos, un oras port important al regiunii antice Caria de pe dealul Asar, in nordul Marmarisului. Vechile ziduri dateaza din perioada elenistica si sunt destul de intacte.

Loryma (Bozukkale)

Ruinele de la Loryma, odata faceau parte din fundatiile Rhodosului, fiind fondat initial in regiunea cunoscuta sub numele de Oplosica, lunca plina de tufisuri din sud-vestul peninsulei Bozburun, la 40 kilometri de Marmaris Cea mai impresionanta cladire din aceasta zona este cea bine conservata si intarita de la intrarea in golf, la Burunbasi. Noua turnuri rectangulare, facute din zidarie fina din piatra, sunt construite la marginea insulei Rhodos. Astazi, doar balconul din partea nordica a turnului, mai poate fi vazut.

Amos

Ruinele anticului oras Amos sunt accesibile de la dealul Asarcik, nord-vest de golful Kumlubus. Amos dateaza din perioada elenistica si este compus dintr-o coasta de deal, un amfiteatru, un templu, si o statuie piedestala. Inconjurat de metereze din aceeasi perioada, amfiteatrul s-a pastrat intr-o conditie buna, cu banci, pereti laterali si scena cu trei incaperi. Exacavatiile din 1948, facute de catre profesorul Bean au dezvaluit patru inscriptii, ce mentionau trei contracte de inchiriere, despre care se crede ca dateaza din jurul anului 200 I.Hr. Poti ajunge aici cu un microbuz ce pleaca din Kumlubuku.

Cedrae (Cleopatra sau insulele orasului)

Ruinele anticului oras Cedrae de pe insula Saray, dateaza din era elenistica romana. Ceea ce este cunoscut sub numele de insulele orasului consta in insula Orta si in Kucuk. Ruinele bastioanelor se pot vedea cu usurinta de la distanta. Insula si-a luat numele de la zvonurile care spun despre Cleopatra ca inota cu localnicii intr-un golfulet din nord-vestul insulei. Mai mult, se spune ca ar fi inotat impreuna cu Marcus Antonius in apele din jurul acestei insule. Legendele spun ca  nisipul plajei ar fi fost adus din Nordul Africii cu vapoare de catre Antonius – fapt ce ar putea fi adevarat, pentru ca acest tip de nisip se gaseste numai in Egipt.

Ruinele cladirilor inconjurate de metereze la est de insula Saray dateaza din perioada elenistica si micul amfiteatru s-a pastrat in cele mai bune conditii. Bazilica crestina a fost construita peste piedestalele templului Apollo.
In vestul Sarayului se afla Agora (piata publica a oraselor antice grecesti), cu inscriptii ce sugereaza ca au fost organizate festivaluri sportive dedicate lui Apollo. Mai exista si o necropola ce se afla in insula Kucuk, precum si coloane.

Locuri de vizitat...locuri de neuitat!

Armutalan Hamam
Baia turceasca Armutalan Hamam se afla la 2 km de centrul orasului Marmaris, in spatele spitalului guvernamental. Exista un serviciu de naveta gratuit catre Tansaş Shopping Centre, cateva hoteluri, puncte turistice si Hamam.


Orasul Vechi Marmaris
Centrul istoric al statiunii Marmaris este situat pe o peninsula si consta intr-o aglomerare de case pe jumatate din lemn, in jurul castelului medieval. La poalele dealului se afla portul cu dane pentru iahturi si feriboturi. In aceasta parte a orasului Marmaris veti gasi numeroase restaurante si cafenele, precum si un bazar animat.


Atlantis Waterpark
Atlantis Waterpark este cel mai mare parc de distractii acvatic din Marmaris si locul in care va puteti petrece o zi intreaga. Parcul are atractii pentru toate varstele, numeroase tobogane, piscina cu valuri, mini golf, bowling, restaurante si baruri. Atlantis Waterpark se afla in mijlocul plajei Longbeach (Uzunyalı), la scurta distanta de hoteluri, restaurante si centre de shopping.
  
Excursii cu barca din Marmaris
Aceste excursii cu barca se organizeaza zilnic in Marmaris si sunt o atractie majora a statiunii. Traseul tipic al excursiilor este de-a lungul coastei de sud, spre golfurile Turunç, Umlu, Cadirgan, Çiftlik si Insula Cleopatrei (Sedir), faimoasa pentru peisajul exotic si nisipul alb ca perla. Se mai organizeaza excursii spre Bozburun and Datça. Alte itinerarii inainteaza mai mult in Mediterana, spre Dalyan si plaja Iztuzu.

 Hafsa Sultan Caravanserai
Acest caravanserai poarta numele mamei lui Suleiman Magnificul si a fost construit in 1545. Caravanseraiul este acoperit cu arcade in partea superioara si se afla pe straduta ingusta ce duce spre castelul Marmaris. Astazi caravanseraiul adaposteste magazine de suveniruri si cafenele.

Castelul Marmaris
Micul castel a fost construit in 1522, in timpul domniei lui Suleiman Magnificul. Daca l-am asculta pe Gerodot, acesta ne spune ca inca din 3000 i.e.n. pe locul de astazi a statiunii Marmaris se afla o cetate. In epoca elena regiunea Caria a fost invadata, iar castelele asediate, de Alexandru cel Mare. Locuitorii asezarii si-au ingropat bunurile cel mai de pret in castel si au fugit in munti. Invadatorii au apreciat valoarea strategica a castelului si l-au reparat, pentru a-l putea utiliza in continuare.

In 1522 castelul a fost reconsturit de un alt invadator - Kanuni Sultan Süleyman. Din 1979 castelul a fost supus unor serii de renovari, pentru a fi adus la forma initiala. Castelul are mai multe galerii, cea mai mare dintre ele fiind utilizata ca sala de expozitii.
Mormantul Sarianei
Mormantul Sarianei se afla pe pantele de nord-est ale orasului Marmaris si a fost construit in stil otoman. Sariana a fost faimoasa datorita profetiilor sale. Ea a ajutat trupele otomane prezicand cucerirea Rodosului si i-a prezis lui Suleiman Magnificul ca va castiga.


  Viata de noapte in Marmaris
Marmaris este renumit pentru viata sa de noapte activa si colorata. Exista baruri si cluburi de noapte pentru toate gusturile, localizate in centru, in jurul debarcaderului (fiind amplasat intre portul de agrement si piata veche), in zona veche de cumparaturi si in strada cu baruri.
Atmosfera de petrecere de pe strada barurilor te va face sa pierzi notiunea timpului si va tine pana dimineata. Aici se gasesc mai mult de 100 de baruri si cluburi foarte variate (de la muzica rock la house). Cea mai lunga strada din Marmaris Güzelyalı, este destul de ocupata si un loc foarte interesant pentru plimbarile de seara din timpul verii. Restaurante, standuri mici pe care sunt expuse artizanatele, discoteci, baruri se gasesc de-a lungul strazii si iti vor atrage atentia.
Drumul pe coasta intre centrul orasului si İçmeler abunda in restaurante, baruri si discoteci care prind viata seara. Pilonii de lemn se intind in mare si sunt folositi precum un sezlong ziua, iar noaptea se transforma intr-o zona de divertisment, acestea se numesc baruri pe plaja.
Berea locala este servita peste tot si este foarte buna, numita Efes, insa gasesti si beri precum Becks, Budweiser si Fosters, dar sunt ceva mai scumpe. Alta bautura ce merita incercata este Ayran (are la baza iaurt), fiind foarte racoritaore. Vinul este foarte scump si se gaseste doar cel local, cel mai renumit fiind Villa Doluca.

Marmaris… shopping pentru toate gusturile
Marmaris este bine cunoscut ca fiind o destinatie pentru cumparaturi. Multe produse, precum panza, tesaturi din lana, haine de firma, pantofi, bijuterii, piele, covoare si binenteles bauturi spirtoase si tutun, sunt mai ieftine decat in majoritatea tarilor Europene. Bijuteriile, in special aurul si diamantele, sunt printre cele mai bune cumparaturi pe care Marmarisul le ofera.
Magazinele mari de bijuterii au propriile ateliere si ofera o gama remarcabila de modele. Vei gasi de la modele originale la cele mai la moda. In general, bijuteriile sunt lucrate de mana in argint si aur de 18 carate. De asemenea, distribuitorii sunt, in general, foarte bine informati despre reglementarile de import si de taxe pe bijuterii pretioase si aur. Datorita faptului ca Turcia nu percepe TVA, poti colecta o taxa de restituire la plecarea spre tara de origine.
Arta populara turceasca traieste si este bine, cu numeroase mici industrii ce produc ceramice traditionale, obiecte din piele, lemn, broderii, tesaturi si tricotaje.
Vinurile turcesti pot fi cumparate de la majoritatea magazinelor din statiune, dar poti gasi si mierea locala unica si renumita (alta specialitate a productiei Marmarisului).
Turcii erau printre primii tesatori de covoare din istorie. Producerea covoarelor inca se practica, fiind foarte raspandita in Anatolia. Este una din mestesugurile traditionale care supravietuiesc cu vitalitate si folclor orginal. Covoarele sunt tesute nod cu nod. Fiecare covor facut manual este unic. Pot fi modele asemanatoare, dar unul nu este niciodata la fel ca si celalalt.
Covoarele bune sunt facute din lana pura de oaie, matase pura si bumbac. Ele sunt vopsite cu ajutorul colorantilor naturali; astfel covoarele tesute manual de calitate buna sunt de lunga durata si culorile lor sunt eterne. Covoarele sunt tesute individual in casele din sate sau in ateliere speciale. Fiecare covor are povestea sa si sunt o bucata unica de talent artistic. Ele pot fi cumparate de fabrici speciale sau din diferite magazine din Marmaris.
...pas cu pas descoperi Marmaris
Insula Cennet
Insula Cennet se afla la o distanta de 30 de minute de navigat cu barca, este acoperita de paduri si are restaurante si locuri de cazare. Este un loc popular unde se opresc vasele de croaziera de-al lungul sezonului, pentru ca este ideal pentru inot.
Grota Fosforlu
Aceasta pestera naturala este un loc pe care il vizitezi in timpul turului spre Turunc si Kumlubuk si ofera ape curate si verzi ideale pentru inot.
Izvoare minerale
Renumite pentru apa potabila, care este considerata buna pentru sistemul digestiv, izvorul termal Sultaniye Kaplicalari si bai in namol se gasesc la 10 kilometri de provincie, aproape de Dalyan. Este o zona populara cu plaja si facilitati pentru turisti, poate fi accesata cu barca sau cu masina din Koycegiz sau Dalyan.

Turunç
A fost o data un sat mic pescaresc, acum Turunç s-a dezvoltat din 1980 intr-o statiune turistica, cu hoteluri, vile si restaurante. Satul, de pe coasta de est a peninsulei Hisaronu, la 21 kilometri de Marmaris si accesibila cu barca sau cu masina. Atractia ei principala pentru turci si pentru turistii straini este asezarea sa incredibila si plaja nisipoasa de 500 de metri.
Çiftlik
Golful Çiftlik este la o distanta de 2 ore de navigat cu barca din Icmeler. Acesta era un sat izolat, iar acum plaja este destinata turistilor, cu multe vile si hoteluri. Este deosebit de favorizata de marinari, datorita locului ideal pentru iahturi si pentru nisipurile sale si resturantele de pe malul marii. Satul are o mica insula in interiorul golfului.
Cascada Turgut
Cascada de 10 metri inaltime se afla la 35 de kilometri de Marmaris si este accesibila din satul Turgut.


 Cutreierand prin Marmaris, te asteapta zile insorite, plaja, mult nisip si apa care sa te scape de caldura. Sa te intorci bronzat, fericit si cu bateriile incarcate!
                                                                 
                                                                  Te insotim cu drag,










Friday, July 6, 2012


TOP 10 CELE MAI EXOTICE PLAJE DIN GRECIA


Plaja Navagio in Zakynthos (click pentru oferta Hello Holidays)


Una din cele mai faimoase plaje ale Greciei va este oferita de Hello Holidays! Cunoscuta epava decoreaza golful ce poate fi vizitat numai de ambarcatiuni de mici dimensiuni. Apa este de un  albastru-turcoaz ireal.

Plaja Sarti in Halkidiki (click pentru oferta Hello Holidays)


Plaja din Sarti este ideala: nisipuri interminabile, apa de cristal, ce aminteste de culoarea safirului.

Plaja Porto Katsiki in Lefkada (click pentru oferta Hello Holidays)

Una din cele mai impresionante plaje din lume! Panorama este completata de stancile care se unesc cu apa de cristal , oferind un peisaj exotic ! Un rai pentru surferi datorita vantului puternic si a valurilor inalte!


Plaja Myrtos in Kefalonia
Una din cele mai frumoase plaje nu numai din Grecia, ci si din lume! Plaja Myrtos in Kefalonia - Locul ideal pentru o plimbare la apusul soarelui!  

Plaja Mpalos in Creta

Fotografiile nu pot ilustra indeajuns frumusetea acestor locuri. Maretia naturii este cel mai usor de observat in acest golf magnific!

Plaja Sarakiniko in Milos


Un peisaj selenar inedit datorat stancilor  de culoare alba! Arcade de piatra, pesteri subacvatice, nisip de culoare alba si in special , marea de cristal va asteapta aici!

Plaja Voutoumi in Antipaxoi

Relaxare sub toate formele: marea turcoaz, nisip fin alb , dealuri inverzite, dar si cateva taverne unde poti servi bautura locala Ouzo si mancaruri delicioase preparate din peste proaspat .


Plaja Simos in Elafonisos



Plaja Pori in Ano Koufonisi

Plaja Prasonisi in Rodos